Ana içeriğe atla

Haftanın İzi 16 Ocak 2008

Afrika / Kenya
Başkanlık yarışının ardından
27 Aralık başkanlık seçimlerinde, Raila Odinga'nın liderliğini yaptığı Turuncu Demokratik Hareket, seçimlerde en çok oyu alan parti olmuştu. Ancak Odinga, hükümetin hile karıştırdığını öne sürdüğü bu seçimlerde cumhurbaşkanı olamadı.
Başkent Nairobi'deki ilk meclis oturumunu Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki'nin açması bekleniyor. Muhalif milletvekilleri tartışmalı seçimlerin ardından ilk oturumunu yapacak parlamentoda gösteriye hazırlanıyor. Muhalif milletvekilleri hükümete ayrılan sıralara oturmayı planlıyor. Muhalif milletvekillerinin hükümet sıralarına oturmaya çalışmasının yanı sıra, oturumda yapılması planlanan Parlamento Başkanı ve Başkan Yardımcısı seçimlerinde de gerilim yaşanması bekleniyor çünkü hiçbir parti gereken üçte ikilik çoğunluğu sağlayamamış durumda. Muhalefet önümüzdeki günlerde üç günlük protesto gösterileri de düzenlemeyi planlıyor.
Afrika
• Malavi: Çin’in yeni dostu
Çin Merkez Televizyonu CCTV, Pekin Yönetimi ile Malavi arasında 41 yıl sonra büyükelçilik düzeyinde diplomatik ilişki kurulduğunu duyurdu. Konuyla ilgili açıklama, Tayvan’ın Malavi ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini ilan etmesinden hemen sonra yapıldı. Tayvan, Çin’in Malavi’ye önerdiği 6 milyar dolarlık yardımı karşılayamayacaklarını ifade etti. Tayvan’ı çoğu yoksul 23 ülke tanırken, 170 ülke Pekin yönetimini tüm Çin’i temsil eden hükümet olarak kabul ediyor.
Amerika
• ABD:  Guantanamo 6 yaşında
ABD'nin terör zanlılarını tuttuğu Guantanamo Üssü'nün açılmasının altıncı yıldönümü nedeniyle dünya genelinde Uluslararası Af Örgütü tarafından organize edilen protesto gösterileri yapılıyor. Guantanamo’nun kapatılması için İngiltere, İsveç, İrlanda, Bahreyn, Güney Kore, Polonya, Lüksemburg, Danimarka, İspanya, Paraguay ve ABD’nin başkenti Washington’da da eylemler yapıldı. İstanbul ve Ankara'da da küçük çaplı gösteriler düzenlendi.
• Guatemala: Solcu Colom göreve başladı
Alvaro Colom, Guatemala Devlet Başkanı olarak yemin ederek görevine başladı. Colom, 1954 yılında ABD tarafından düzenlendiği iddia edilen bir darbe ile 1954 yılında iktidardan uzaklaştırılan Jacabo Arbenz’in ardından gelen ilk solcu devlet başkanı.
Asya
• Kolombiya: Rehineler serbest
Kolombiya'da, isyancı Devrimci Silahlı Güçler (DSG)'nin yıllar sonra serbest bıraktığı iki kadın rehine Clara Rojas ve Consuelo Gonzalez Venezüella’da ailelerine kavuştu. 57 yaşındaki Gonzalez 2001, 44 yaşındaki Rojas ise 2002'de kaçırılmışlardı. Kolombiya Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe DSG'e, hükümetiyle doğrudan görüşmeler yapma çağrısını yineledi.
Asya
• Afganistan: Otele terörist saldırı
Başkent Kabil'de, Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gah Store’un yanı sıra uluslararası yardım görevlileri ve diplomatların kaldığı Serena Oteli'nde düzenlenen saldırıda dördü yabancı yedi kişi öldü. İçişleri Bakanlığı sözcüsü otelin önünde düzenlenen intihar saldırısını bir patlamanın izlediğini ardından da çevreye ateş açıldığını söyledi. Saldırıyı Taliban üstlendi.
• Tayland: Malezya sınırında saldırı
Tayland'ın güneyinde ayrılıkçı Müslüman isyancı güçlerin düzenlediğinden şüphelenilen saldırıda Malezya sınırındaki Narathiwat Bölgesi’nde çalışan öğretmenleri koruma görevinden dönen sekiz asker yaşamını yitirdi.
• Japonya: Füze savunma sistemi
Kuzey Kore'yle ilgili kaygılar Japonya'yı füze savunma sistemlerini yenilemeye sevk etti. Japon Ordusu'nun bir sözcüsü Tokyo'da iş dünyasının yoğunlaştığı Shinjuku Parkı ve İmparatorluk Sarayı'yla hükümet binalarına yakın olan Ichigaya'nın denendiğini belirtti. Sözcü ayrıca denemelerin Tokyo’nun diğer yoğun noktalarında tekrarlanacağını sözlerine ekledi.
• Pakistan: Askeri üsse saldırı
Pakistan'ın Afganistan sınırına yakın bir askeri üsse saldırmak isteyen militanlarla askerler arasında çıkan çatışmada yaklaşık 50 militanın öldürüldüğü bildirildi.
Avrupa
• Rusya: İngiltere ile kriz
İngiltere'nin eğitim ve kültürel çalışmalar konusunda önde gelen kuruluşlarından British Council'in St.Petersburg ve Yekaterinburg kentlerindeki büroları, hükümetin yasağına rağmen yeniden açılması üzerine Rus Dışişleri Bakanlığı'nın İngiltere Büyükelçisi'ni görüşmeye çağırdığı bildirildi.
• İspanya: 9 Mart’ta seçim
İspanya’da sosyalist Zapatero Kabinesi’nin son toplantısında alınan 9 Mart tarihinde genel seçimlere gidilmesine ilişkin karar, Kral Juan Carlos’a sunuldu. İspanya’da 4 yılda bir yapılan ve normal süresinde düzenlenecek 9 Mart’taki genel seçimler öncesinde, anketlerde iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi önde.
Ortadoğu
• İran: UAEK’nin başarısı
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed el Baradey ile İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Tahran'daki görüşmesi ardından İran'ın geçmişteki gizli nükleer faaliyetleri konusundaki önümüzdeki dört hafta içinde soru işaretlerini giderme sözü verdiğini açıkladı.
• Irak: El Kaide’ye operasyon
ABD ve Irak askerlerinin, El Kaide terör örgütüne karşı birlikte yürüttüğü “Zümrüdüanka Hayaleti” operasyonu kapsamında, Diyala eyaletinde 60 militan öldürüldü, 193 şüpheli de göz altına alındı.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 16 Ocak 2001
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=66908

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different cou...

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları ...

Ahmet Han: “Türkiye ile İsrail kadar stratejik çıkarları bu kadar örtüşen iki ülke daha yok”

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han ile İsrail’de üç çocuğun kaçırılmasının ardından başlayan süreci, son Gazze operasyonunun hem İsrail-Filistin ilişkilerinin geleceğine hem de dünyada artan antisemitizme etkisini konuştuk. Ayrıca yaşanan tüm bu olayların Türkiye’deki yansımaları ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin geleceğini tartıştık. Dökme Kurşun Operasyonu’ndan sonra İsrail ile Hamas arasında sükûnete karşı sükûnet anlayışı hâkimdi. Ne değişti? İsrailli üç çocuğun kaçırılıp öldürülmesi ile mi işler değişti yoksa daha önceden bunun sinyalleri var mıydı? Tarafların ikisinin de birbirleri ile ilgili bir algıları var. Kim kimin neyi ne kadar stokladığını biliyor. Bu bakımdan herkesin bir müdahale eşiğinin olduğunu düşünüyorum. Yüksek sesle çok söylenmiyor ama pişe pişe bir noktaya geldiği zaman taraflar biliyor ki artık orada mutfağa girmek, müdahale etmek lazım. Bu İsrail için Hamas’ın silahlanması ve altyapısını geliştirmesi ile ...