Ana içeriğe atla

Haftanın İzi 13 Şubat 2008

Asya / Pakistan
Pakistan’da El Kaide’ye verilen destek azaldı
Merkezi ABD'de olan "Terror Free Tomorrow" örgütü tarafından geçen ay Pakistan'da yapılan bir kamuoyu araştırması, El Kaide terör ağının lideri Usame Bin Ladin ve Taliban'a verilen desteğin ciddi biçimde azaldığını ortaya koydu. Araştırmada, Pakistanlıların "aylarca süren siyasi kriz ve saldırılardan sonra barışçı muhalefet gruplarını destekledikleri" sonucuna varıldı. Araştırma sonuçlarına göre, Bin Ladin'i onaylayan Pakistanlıların sayısı Ağustos 2007’den beri yarı yarıya azaldı. Ağustos ayında yapılan benzer bir araştırmada, yüzde 46 oranında olan destekleyicilerin, son araştırmada yüzde 24'e gerilediği belirtiliyor. Araştırmada, 18 Şubat’taki seçimler yaklaşırken, suikasta kurban giden muhalefet Lideri Benazir Butto'nun partisinin en fazla destek gören parti olduğu ve Pakistanlıların büyük bölümünün Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in görevi bırakmasını istediğini belirttiği öne sürüldü.
Pakistan eski başbakanlarından olan ve 27 Aralık’ta Ravalpindi'de lideri olduğu Pakistan Halk Partisi'nin seçim mitingi sırasında düzenlenen suikastla öldürülen Benazir Butto'nun ölümüyle ilgili soruşturma yürüten İngiliz dedektifler, Butto'nun kurşun yaralarıyla değil, intihar saldırısındaki patlama nedeniyle öldüğü sonucuna vardılar. İngiliz polis teşkilatı uzmanlarının Butto’ya yönelik suikasta ilişkin raporlarını açıklamasından hemen sonra Butto suikastına ilişkin yeni bir video kaydı ortaya çıktı. Bu kayda göre, önce silah sesleri duyuluyor, ardından da şiddetli bir patlama meydana geliyor.
Afrika
• Cad: Sokağa çıkma yasağı
Sudan ordusunun desteklediği isyancılar hafta sonu Cad’ın başkenti N’Camena’ya girdi. Çıkan çatışmalarda  çok sayıda can kaybı meydana geldi. Çad Başbakanı Nureddin Kumakoye gazetecilere yaptığı açıklamada, isyancıların saldırılarının ardından hükümetin, N’Camena ile ülkenin doğu ve güneyindeki 6 bölgede sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini bildirdi.
• Mısır: AIDS hastalarına işkence
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır’da, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü taşıyıcılarının tutuklandığını, işkence gördüklerini ve hastanede yataklarına zincirlendiklerini ileri sürdü.
Amerika
• ABD: Obama önde
ABD'de başkan adaylarının belirlenmesi sürecinde Demokrat Parti'de Barak Obama, Louisiana, Nebraska ve Washington eyaletlerinde düzenlenen ön seçimlerin hepsini kazanarak, rakibi Hillary Clinton'ı yenilgiye uğrattı. Obama, ayrıca ABD'ye bağlı olan ve eyalet statüsü taşımayan Virgin Adaları'nda da Clinton'ı mağlup ederek zaferini perçinledi.
• ABD: Atlantis uzayda
Amerikan uzay mekiği Atlantis, iki aylık gecikmenin ardından Florida'daki Kennedy uzay merkezinden fırlatıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na Columbus adlı inşası 23 yıl suren ve iki milyar Dolara mal olan Avrupa'nın ilk daimi laboratuarını götüren Atlantis, yedi astronot taşıyor.
• Venezüella: Rehine kurtarma
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Kolombiyalı gerillaların 2001 yılından beri rehin tuttuğu Gloria Polanco, Luis Eladio Perez ve Orlando Beltran’ın serbest bırakılması için Kolombiyalı yetkililerin ilk adımı attıklarını söyledi. Chavez, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile temas halinde olduklarını belirterek kendilerine ulaşan bilgilere göre rehinelerin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.
• Küba: 24 Şubat’ta seçim
1959 yılından beri ülkeyi yöneten, ancak 2006’da geçirdiği ağır ameliyattan beri koltuğundan uzak kalan Fidel Castro adına iktidara vekalet eden kardeşi Raul Castro, yayınladığı genelgeyle, meclisin 24 Şubat Pazar günü toplanarak devletin en yüksek yönetim organı olan devlet konseyi ve onun başkanını belirleyeceğini bildirdi.
Asya
• Afganistan: NATO konferansı
44. Münih Güvenlik Konferansı'nda söz alan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Afganistan'daki savaşın, dünya çapında terörist tehditle mücadelenin bir parçası olduğunu ve NATO üyesi ülkelerin Afganistan'daki misyona katkıda bulunmazlarsa bunun NATO'nun sonunun geldiği anlamına geleceğini söyledi. Toplantı öncesi bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, müttefik ülkelerin Afganistan'daki çabalarını artırabileceklerini söylemişti.
• Tacikistan: Enerji krizi
Tacikistan'da şimdiye dek rastlanmamış ölçüde soğuk hava şartları, ülke çapında enerji sıkıntısına yol açtı. Hükümetin, gittikçe kötüleşen enerji sıkıntısı karşısında, elektrik tüketimini karneye bağladığı başkent Duşanbe'de karne koşulları da sıkılaştırıldı.  Uluslarası yardım kuruluşları Tacikistan için acil müdahale ekipleri kuruyorlar.
• Kazakistan: Yabancı yatırımcılar sıkıntıda
Kazakistan, yabancı yatırımcıların sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde petrol sahaları ve madensel varlıklara el koyacaklarını açıkladı. Ülkede geçtiğimiz yıl, yabancı üreticilerin ulusal güvenliğe tehdit olarak görülmeleri halinde hükümetin sözleşmeleri feshetmesine izin veren bir yasa çıkarılmıştı. Enerji Bakanı Savat Minbayev, şimdiye kadar 97 sözleşmenin iptal edildiğini, 180 şirkete de sözleşmelerini ihlal ettikleri yönünde uyarılar yapıldığını açıkladı.
• Bangladeş: Kıtlık tehdidi
Bangladeş'in Chittagong Tepesi bölgesinde, aşırı besili sıçan sürülerinin ekinlere saldırmalarının ardından on binlerce kişi kıtlık tehlikesi altında girdi. Bambu ormanlarının yıllar sonra ilk kez çiçeklenmesi, sıçanlar için iyi bir besin kaynağı oluşturdu. Normal koşullarda yılda iki kez üreyen sıçanlar artık yılda sekiz kez üreyebiliyorlar. Komşu Hindistan da benzeri sorunlar yasıyor; güneydoğu sınırı boyunda yaşayan yaklaşık 150 bin kişi durumdan etkilendi.
Avrupa
• İspanya: Göçmen yasası
İspanya'da 9 martta yapılacak genel seçimler öncesinde, ana muhalefette bulunan Halk Partisi PP'nin açıkladığı göçmen politikası büyük tepkiye yol açtı. Daha önce, bir yıldan uzun süre oturma izni verilecek göçmenlere "entegrasyon sözleşmesi" imzalanması şartını koyacağını açıklayan PP, şimdi de İspanya'ya yasal yollardan gelecek göçmenlere vize verilmesine kısıtlama getirmek istediğini duyurdu. Buna göre İspanya'ya gelecek göçmenlere, İspanyol kültürü ve yasal sistemi ile İspanyolca bilgisine göre puan vererek vize sağlanması öngörülüyor.
• Fransa: Reform anlaşmasına onay
Fransa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nin yeni reform anlaşmasını ezici bir çoğunlukla kabul etti. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin onayı gerekiyor. Lizbon Anlaşması olarak da bilinen belge, 2005 yılında Fransa'daki referandum sonrasında rafa kaldırılan Avrupa Anayasası'nın yerini alacak.
• Sırbistan: AB ortaklık anlaşmasına onay yok
Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, AB ile siyasi ortaklık ve işbirliği anlaşması imzalanmasına karşı çıktı. Sırbistan Başbakanı, “Bu imza gerçekte Kosova’nın bağımsızlığına imza atmak demektir ve bu, Sırbistan’ın bağımsız Kosova’yı dolaylı olarak tanıyan ilk ülke olmasına neden olur” dedi.
Ortadoğu
• Irak: Sünni blok kararsız
Irak meclisindeki en büyük Sünni Arap bloku olan Uyum Cephesi Lideri Adnan el Duleymi, tekrar hükümete katılacakları haberini yalanladı. Duleymi, hükümetin ilk olarak cephenin isteklerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Cephenin önde gelen milletvekillerinden Salim el Cubur ise hükümetle görüşmelerin hala devam ettiğini belirtti.
• İran: 30 yıl sonra Irak’ta
Irak Dışişleri Bakanlığı geçen ay, Iran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin ziyaret davetini kabul ettiğini açıklamasından sonra, Iran Dışişleri Bakanı Mahuçehr Mutteki de ziyaret için bütün hazırlıkların yapıldığını ifade etti. Kesin bir tarih açıklanmamasına rağmen ziyaretin 20 Mart’a kadar yapılacağı düşünülüyor. Büyük oranda Şii nüfusa sahip olan İran ve Irak, 1980’li yıllarda 8 yıl boyunca savaştı. İran-Irak savaşında 1 milyona yakın insan öldü. Ahmedinejad, İslam devriminden beri Irak’ı ziyaret eden ilk İranlı lider olacak.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 13 Şubat 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67145

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different cou...

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları ...

Ofra Bengio: “Her terör saldırısının ardında İsrail-Filistin çatışması yok”

İ stanbul’u ziyaret eden Profesör Ofra Bengio ile dünyayı sarsan Paris terör saldırılarını, Suriye ve Irak’taki gelişmeleri, 1 Kasım seçimlerini, barış sürecinin geleceğini ve Türkiye-İsrail ilişkilerini konuştuk. Düşüncelerini Şalom okurları için paylaşan Bengio, Tel Aviv Üniversitesi Ortadoğu Tarihi bölümünde profesör ve Moşe Dayan Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olarak görev alıyor. Rusya’nın askeri olarak Suriye denklemine dahil olması, tüm ilgili ülkelerin hesaplarını alt üst eden bir gelişme oldu. Rusya neden şimdi harekete geçti? Rusya Suriye’deki güç boşluğunun giderilmesi gerektiğini düşündü. ABD, IŞİD ile savaşma konusunda kendine düşeni yerine getirmiyordu. Obama bazı kırmızı çizgiler belirledi ancak bunları uygulamadı. İkinci olarak, Esad rejiminin sallantıda olduğunu gördü. Öte yandan kimsenin durdurmadığı IŞİD ilerleyip toprak kazanıyordu. Bu durum, Rusya’ya Baas rejimini korumak için gerekli mazereti verdi. Üçüncü olarak, Rusy...