Ana içeriğe atla

NATO Zirvesi’nin ardından

NATO Zirvesi’nin ardından
Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen üye 26 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getiren NATO zirvesi, NATO-Rusya Konsey toplantısıyla tamamlandı. Toplantılara ilk ve son kez katıldığını belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun Gürcistan ve Ukrayna’yı da içine alarak genişlemesine şiddetle karşı olduğunu ve NATO’nun Rusya sınırlarına ulaşmasını doğrudan tehdit olarak görecekleri uyarısında bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, NATO ile ilişkilerdeki çıkarlarının üçüncü bir ülkeye karşı olmadığını, ülkesinin NATO’ya üyeliğinin Ukrayna’nın batı bölgelerinde askeri ittifaka ait üslerin açılmasıyla sonuçlanmayacağını belirtti.
NATO Bükreş zirvesinde üye ve ortak ülkeler, Afganistan’a yaklaşık 2 bin yeni asker göndermeyi kabul etti.  Bükreş zirvesinde ayrıca Arnavutluk ve Hırvatistan’a üyelik daveti yapıldı. Makedonya’nın üyelik daveti ise, isim tartışması nedeniyle Yunanistan’ın engeline takıldı.
Afrika
• Mısır: Kuş gribi
Mısır'da bir kişinin daha ölmesi ile H5N1 virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 21'e yükseldi.
• Senegal: Afrika anıtı
Başkent Dakar’da, 100 metrelik bir tepe üzerine Atlas Okyanusuna nazır yapılacak 50 metrelik ‘Afrika Rönesansı’nın yapımına başlandı. Anıt tamamlandığında ABD’deki Özgürlük Anıtı’ndan daha yüksek olacak.
• Zimbabve: Seçime doğru
Muhalefet, ikinci turu yapılacak devlet başkanı seçim sürecinde olası şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi için Birleşmiş Milletler'den müdahale etmesini istedi.
Amerika
• Kanada: Fok avına tepkiler büyüyor
Uluslararası Hayvan Sağlığı Örgütü'nün yasağa rağmen görüntülediği av, "insani" avlanma yöntemlerinin uygulanmadığını gözler önüne serdi.
• Surinam: Uçak düştü
Surinam’da düşen uçakta 19 kişinin öldüğü açıklandı.
• Brezilya: Sel felaketi
Brezilya'da mevsim yağışları seli de beraberinde getirdi; 15 kişi öldü, 50 bin kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı.
• Venezüella: Radikal ekonomik kararlar
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, yurtdışına inşaat malzemesi ihracatına izin vermeyeceğini açıklarken, petrol şirketlerine yeni vergiler getirdi.
Asya
• Sri Lanka: Patlama
Sri Lanka'da düzenlenen bombalı saldırıda aralarında bir bakanın da bulunduğu 10 kişi öldü, 25 kişi yaralandı.
• Kuzey Kore: Kıtlık kapıda
Kuzey Kore, giderek ağırlaşan kıtlık sorununu çözmek için Çin’den gıda yardımı talep etti
• Tayland: BM Küresel ısınma toplantısı
Başkent Bangkok’ta düzenlenen küresel ısınmayla mücadele konulu toplantıda, 160’tan fazla ülke, uçak ve gemi seyahatlerine bağlı olarak yayılan ve sera etkisi yaratan gazların salımının azaltılması konusunda anlaşmaya vardı.
Avrupa
• İspanya: İnsanlı ve hidrojenli ilk uçak
Dünyanın ilk insanlı hidrojenle çalışan uçağı İspanya'da denendi. Küçük, pervaneli, atık olarak ısı ile su üreten uçak, yaptığı üç uçuşu da başarıyla tamamladı.
• Sırbistan: Yardım bütçesi
Maliye Bakanı Mirko Cvetkoviç, Kosova’ya yardım için bu yıl 500 milyon euro bütçe ayırdıklarını, bütçenin bir kısmının Kosova’nın bağımsızlık ilan etmesinden sonra bu bölgeden ayrılan iki bin kadar Sırp’ın sorunlarını çözmekte kullanacaklarını açıkladı.
• Hollanda: “Suçlu değil”
Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Kosova'nın eski Başbakanı Ramuş Haradinay'ın savaş suçu işlemediğine hükmetti.
Ortadoğu
•  İran: Nükleer çalışmalara devam
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Batılı ülkelerin nükleer faaliyetlerin askıya alması talebini bir kez daha reddetti.
•  İsrail: Gil yaralandı
İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter’in yardımcısı Matti Gil, Kanadalı Yahudi heyetiyle sınırdaki Nir Am’ı ziyaret ederken Gazze’den açılan ateşle yaralandı.

Karel Valansi Haftanın İzi Şalom Gazetesi 9 Nisan 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=67620

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları ...

Ofra Bengio: “Her terör saldırısının ardında İsrail-Filistin çatışması yok”

İ stanbul’u ziyaret eden Profesör Ofra Bengio ile dünyayı sarsan Paris terör saldırılarını, Suriye ve Irak’taki gelişmeleri, 1 Kasım seçimlerini, barış sürecinin geleceğini ve Türkiye-İsrail ilişkilerini konuştuk. Düşüncelerini Şalom okurları için paylaşan Bengio, Tel Aviv Üniversitesi Ortadoğu Tarihi bölümünde profesör ve Moşe Dayan Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olarak görev alıyor. Rusya’nın askeri olarak Suriye denklemine dahil olması, tüm ilgili ülkelerin hesaplarını alt üst eden bir gelişme oldu. Rusya neden şimdi harekete geçti? Rusya Suriye’deki güç boşluğunun giderilmesi gerektiğini düşündü. ABD, IŞİD ile savaşma konusunda kendine düşeni yerine getirmiyordu. Obama bazı kırmızı çizgiler belirledi ancak bunları uygulamadı. İkinci olarak, Esad rejiminin sallantıda olduğunu gördü. Öte yandan kimsenin durdurmadığı IŞİD ilerleyip toprak kazanıyordu. Bu durum, Rusya’ya Baas rejimini korumak için gerekli mazereti verdi. Üçüncü olarak, Rusy...

Ahmet Han: “Türkiye ile İsrail kadar stratejik çıkarları bu kadar örtüşen iki ülke daha yok”

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han ile İsrail’de üç çocuğun kaçırılmasının ardından başlayan süreci, son Gazze operasyonunun hem İsrail-Filistin ilişkilerinin geleceğine hem de dünyada artan antisemitizme etkisini konuştuk. Ayrıca yaşanan tüm bu olayların Türkiye’deki yansımaları ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin geleceğini tartıştık. Dökme Kurşun Operasyonu’ndan sonra İsrail ile Hamas arasında sükûnete karşı sükûnet anlayışı hâkimdi. Ne değişti? İsrailli üç çocuğun kaçırılıp öldürülmesi ile mi işler değişti yoksa daha önceden bunun sinyalleri var mıydı? Tarafların ikisinin de birbirleri ile ilgili bir algıları var. Kim kimin neyi ne kadar stokladığını biliyor. Bu bakımdan herkesin bir müdahale eşiğinin olduğunu düşünüyorum. Yüksek sesle çok söylenmiyor ama pişe pişe bir noktaya geldiği zaman taraflar biliyor ki artık orada mutfağa girmek, müdahale etmek lazım. Bu İsrail için Hamas’ın silahlanması ve altyapısını geliştirmesi ile ...