Ana içeriğe atla

Bush-Chavez savaşı

Bush-Chavez savaşı
ABD, Hugo Armando Carvajal Barrios ve Henry de Jesus Rangel Silva'nın, Kolombiyalı FARC isyancı grubunun uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerine yardımda bulunduklarını öne sürerek hesaplarını dondurduğunu açıkladı. ABD, ayrıca Venezüella eski Adalet Bakanı Ramon Rodriguez Chacin'e de yaptırım uygulamaya başladı. Bu üç kişi Venezüella Lideri Hugo Chavez'in yakın çevresi içinde yer alıyor. ABD'nin Bolivya Büyükelçisi’nin ayrılmasının istenmesinin ardından Bolivya'ya destek veren Chavez, ABD Büyükelçisi’nin ayrılmasını talep etti. Bu gelişme üzerine ABD, Venezüella'nın Washington Büyükelçisi’ni sınır dışı etmeye hazırlanıyor.

Amerika
• ABD: Ike Kasırgası Teksas'ı vurdu
Ike Kasırgası sebebi ile elektrik hatları kopup karanlığa gömülen Houston kentinde yetkililer meydana gelen yağma olaylarının önüne geçebilmek için bir hafta gece sokağa çıkma yasağı ilan ettiler. ABD'nin dördüncü büyük kenti olan Houston'da bu karar uyarınca 21.00-06.00 saatleri arasında sokağa çıkılamayacak. Kasırganın enkaza çevirdiği Galveston kentinde ise kurtarma çalışmaları sürüyor.
• Bolivya: Zenginlerin başkaldırışı
Ülkenin doğusundaki zengin eyaletler, Cumhurbaşkanı Evo Morales'in yeni bir anayasa hazırlama, çoğunlukta olan yerel halkları daha fazla söz sahibi yapma ve ülkenin zenginliklerini yeniden dağıtma planına karşı çıkıyordu. Hükümet yanlısı ve aleyhtarı gruplar arasında çıkan çatışmalarda en az 30 kişinin ölümünün ardından, hükümet yetkilileri ile muhalefetin önde gelen isimleri görüşmelere başladı.
Afrika  
Moritanya: Radikal dinci saldırı
El-Kaide militanlarının kurduğu pusuda on iki asker hayatını kaybetti.
•  Zimbabwe: Siyasi kriz sona erecek mi?
İki ezeli rakip olan Cumhurbaşkanı Robert Mugabe ve muhalif lider Morgan Tsvangirai, iktidar paylaşımını öngören bir anlaşmaya imza attı. İki liderin vardıkları anlaşma uyarınca Robert Mugabe cumhurbaşkanlığı görevini sürdürecek, Morgan Tsvangirai ise önemli yetkilerle başbakanlık görevini üstlenecek. Anlaşmayla, Zimbabwe’deki siyasi ve ekonomik krize son verilmesi umuluyor.
• Ruanda: Demokrasiye doğru
Halk 1994'teki soykırımdan bu yana düzenlenen ikinci parlamento seçiminde oy kullanıyor.
Asya
• Tayvan: Tayfunda ölü sayısı dört
Tayvan'ı vuran Sinlaku tayfununda dört kişi öldü, yedi kişi kayıp. Tayfunun önce güney bölgelerine ulaşması daha sonra Japonya'ya yöneldiği belirtildi.
• Afganistan: İran yardımı
İran'da bazı çevrelerin Afganistan'daki Taliban'a silah yolladığını öne sürdü. BBC yetkililerin araştırmasına göre bazı Taliban üyeleri İranlı kaçakçılardan silah tedarik ettiklerini belirttiler. İddiaları reddeden Kabil'deki İran Büyükelçiliği, Tahran'ın Afgan hükümetini desteklediğini belirtti.
Avrupa
• Rusya: Batı'ya ültimatom
Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Gürcistan savaşı yüzünden Batı'nın uygulayacağı herhangi bir yaptırımın Batıyı da inciteceğini söyledi.
• AB: Suriye'ye yeşil ışık
AB Dış Politika ve Güvenlik Temsilcisi Javier Solana, Suriye'nin siyasetinde değişikliğe gitmesi ve AB taleplerine uyması halinde, AB'nin Suriye ile işbirliği görüşmelerine yeniden başlamaya istekli olduğunu açıkladı.
• Gürcistan: Nato'dan uyarı
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, AB'nin arabuluculuğu ile yapılan ve Rus birliklerinin Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerinde kalmasına izin veren anlaşmanın "kabul edilemez" olduğunu açıkladı. NATO üyesi 26 ülkenin büyükelçileriyle beraber Gürcistan'ı ziyaret eden Scheffer, bu anlaşmanın, daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin arabuluculuğunu yaptığı ve Rusya'nın Gürcistan'la çatışmasından önceki koşullara dönülmesini içeren anlaşmayla çeliştiğini dile getirdi.
Ortadoğu
• İran: Nükleer çalışmalara devam ediyor
İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun raporu üye 35 ülke temsilcisine sunuldu. Raporda İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almadığını ve işbirliği yapmamasından dolayı çalışmaların engellendiği belirtildi. BM Güvenlik Konseyi, İran'dan bu faaliyetlerine son vermesini talep etmişti.

Karel Valansi - Haftanın İzi - Şalom Gazetesi 24 Eylül 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=69606

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different cou...

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları ...

Ofra Bengio: “Her terör saldırısının ardında İsrail-Filistin çatışması yok”

İ stanbul’u ziyaret eden Profesör Ofra Bengio ile dünyayı sarsan Paris terör saldırılarını, Suriye ve Irak’taki gelişmeleri, 1 Kasım seçimlerini, barış sürecinin geleceğini ve Türkiye-İsrail ilişkilerini konuştuk. Düşüncelerini Şalom okurları için paylaşan Bengio, Tel Aviv Üniversitesi Ortadoğu Tarihi bölümünde profesör ve Moşe Dayan Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olarak görev alıyor. Rusya’nın askeri olarak Suriye denklemine dahil olması, tüm ilgili ülkelerin hesaplarını alt üst eden bir gelişme oldu. Rusya neden şimdi harekete geçti? Rusya Suriye’deki güç boşluğunun giderilmesi gerektiğini düşündü. ABD, IŞİD ile savaşma konusunda kendine düşeni yerine getirmiyordu. Obama bazı kırmızı çizgiler belirledi ancak bunları uygulamadı. İkinci olarak, Esad rejiminin sallantıda olduğunu gördü. Öte yandan kimsenin durdurmadığı IŞİD ilerleyip toprak kazanıyordu. Bu durum, Rusya’ya Baas rejimini korumak için gerekli mazereti verdi. Üçüncü olarak, Rusy...