Ana içeriğe atla

Güvenlik anlaşmasına protesto

Güvenlik anlaşmasına protesto
ABD ve Irak güvenlik anlaşması Basra'da düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Irak Yüksek İslam Konseyi'nden yüzlerce kişi, müzakereleri süren anlaşma aleyhine sloganlar attı. İngiliz basınına konuşan Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak ordusunun sınırlı kapasitesi göz önüne alındığında, güvenlik planı taslağında dile getirilen Amerikan askerlerinin, 2011 yılına kadar çekilmesini öngören maddenin gerçekçi olmadığını savundu.

Afrika
• D. Kongo: İç savaş başladı
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde General Nkunda'ya bağlı isyancı güçler, orduya ait önemli bir askeri üssü ele geçirildiğini duyurdu. Bölgede ağır çatışmaların yaşandığı belirtiliyor. Pazartesi günü toplanan binlerce gösterici, Birleşmiş Milletler binasına saldırdı. Halk, BM’ye ait barış gücünün, isyancı saldırılarından kendilerini koruyamadığı gerekçesiyle öfkeli. Saldırılar on binlerce kişinin evlerini terk etmesine neden olmuştu.
• Sudan: Yeni bir Darfur
On yılı aşkın süren bir mücadelenin sonucunda Sudan Halkının Özgürlüğü Hareketi ile Hartum Hükümeti arasında 2003 yılında yapılan barış anlaşması tehlikede. Uluslararası Kriz Grubu, Sudan'ın güneyindeki huzursuzluğun giderek arttığını, uluslararası toplum harekete geçmezse Darfur'daki kadar kanlı çatışmalar yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.
• Gine Bissau: Kolera öldürüyor
Batı Afrika’nın yoksul ülkelerinden Gine Bissau’da yazdan bu yana süren kolera salgınından 185 kişi öldü. AB, hastalıkla mücadele amacıyla ülkeye 500 bin Euro’luk yardım kararı aldı.
Amerika
• Kolombiya: Lizcano artık özgür
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillaları tarafından 5 Ağustos 2000’de kaçırılan muhafazakâr parti milletvekili Oscar Tulio Lizcano (62) ülkenin batısındaki Choco bölgesinde düzenlenen operasyonla kurtarıldı. 
• Küba: AB ile yeni işbirliği
Küba Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque ve AB Komisyonu’nun Kalkınma ve İnsani Yardımdan Sorumlu üyesi Louis Michel, ticaret, çevre, bilim ve teknoloji gibi alanlarda tarafların işbirliğini öngören bir anlaşmaya imza attılar. Anlaşma ile AB ortak projelere 20 ila 25 milyon Euro yatırım, ayrıca Gustav ve Ike kasırgalarının vurduğu Küba’ya iki milyon Euro yardım yapacağını açıkladı.
• ABD: Obama-Clinton işbirliği
Demokrat başkan adayı Barak Obama, 29 Ekim'de Florida'nın Orlando eyaletinde yapılacak olan kampanya mitingine ilk kez eski Başkan Bill Clinton'la birlikte katılacak.
• Honduras: Sel ve toprak kayması
Şiddetli yağışların neden olduğu sel ve toprak kaymalarında can kaybı 33 olarak açıklandı. 42 binden fazla insan bölgeden tahliye edildi.
Asya
• Pakistan: Füze saldırısı
Taliban ve El-Kaide militanlarının yuvası olarak bilinen Güney Veziristan bölgesine, insansız bir uçağın düzenlediği füze saldırısında yirmi kişi öldü.
• Tayland: Sınır gerginliğine çözüm
Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Asya-Avrupa Zirvesi’nde bir araya gelen Tayland ve Kamboçya dışişleri bakanları yaptıkları ortak açıklamada bir süredir devam eden sınır gerginliğini barışçı bir şekilde çözme kararı aldıklarını bildirildi. Sınırdaki XI. yüzyıldan kalma Preah Vihear tapınağının çevresindeki topraklar yüzünden iki ülke arasında çok uzun zamandan beri sorun yaşanıyor. Uluslararası Adalet Divanı, 1962’de Preah Vihear ve etrafındaki toprağın Kamboçya’ya ait olduğuna karar verdi, ancak antik tapınak civarındaki sınır şimdiye kadar kesin olarak çizilemedi.
• Kuzey Kore: Gıda stoku bitiyor
BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Kuzey Kore’nin batı kıyısındaki yaklaşık üç milyon kişinin gıda stokunun bu ay biteceğini açıkladı. Yiyecek sıkıntısı özellikle gıda fiyatlarının yükselmesi, gıda dağıtımının azalması ve istihdamın gerilemesiyle sanayi faaliyetlerinin az olduğu bölgelerdeki kent halkını etkiliyor.
• Güney Kore: “Kitaplar tehlikelidir”
Kuzey Kore’den gelecek olası bir tehdide karşı 670 bin kişilik askeri güç oluşturan Güney Kore, Amerikalı dil bilimci Noam Chomsky gibi yazarları tehdit olarak gördüğünü belirtti ve askerlerinin Chomsky kitapları okumasını yasakladı. Güney Kore Savunma Bakanlığı, aşırı solcu olarak değerlendirdiği kitapların “ordunun zihniyetine zarar verdiğini” belirterek Temmuz ayında yürürlüğe koyduğu kitap yasağının kaldırılması için yedi askeri hukukçu Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Avrupa
• İzlanda: Başbakan istifa edecek mi?
Ülkenin AB'ye katılmasını isteyen binlerce kişi, başbakan ve Merkez Bankası başkanına, mali krizi önleyemedikleri için istifa ve erken seçim çağrısı yaptı.
• Belçika: İnternette ayrıldılar
Federal Belçika’nın Hollandaca konuşan Flaman ve Fransızca konuşan Valon bölgeleri arasındaki bölünme tartışması internete sıçradı. Flaman bölge hükümeti, internet sitelerinde Belçika için “.be” olan alan adı kısaltmasını, 2009 yılından itibaren Flamanlar için “.fla”, “.vla” ya da “.vln” şeklinde tescil ettirerek kullanma kararı aldı.
• Türkiye: THY 17 yıl sonra Bağdat’ta
Türk Hava Yolları, 17 yıl aradan sonra Bağdat'a sefer koydu. Bağdat'a haftada 3 gün yapılacak seferler, talebe göre artırılabilecek.
• Hırvatistan: Gazeteciye saldırı
Ülkenin önde gelen gazetecilerinden İvo Pukaniç ve Pukaniç'in genel yayın müdürü ve sahibi olduğu haftalık Nacional gazetesinin pazarlama sorumlusu bindikleri otomobile yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti. Nacional, yolsuzluk ve insan hakları ihlallerinin üzerine gitmesiyle tanınan bir gazete. Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stipe Mesiç saldırıyı bir terör eylemi olarak niteledi. Saldırıyı üstlenen olmadı.

Ortadoğu
• Körfez ülkeleri: Mali kriz vurdu
Küresel mali kriz körfez ülkelerini de zora soktu. Birçok ülkede borsalar büyük kayıplar yaşadı. Katar ve Umman'da borsa yüzde sekiden fazla düşerken, Dubai'de kayıp yüzde 5,53 oldu.

Karel Valansi - Haftanın İzi - Şalom Gazetesi 30 Ekim 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=69809

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different cou...

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları ...

Ofra Bengio: “Her terör saldırısının ardında İsrail-Filistin çatışması yok”

İ stanbul’u ziyaret eden Profesör Ofra Bengio ile dünyayı sarsan Paris terör saldırılarını, Suriye ve Irak’taki gelişmeleri, 1 Kasım seçimlerini, barış sürecinin geleceğini ve Türkiye-İsrail ilişkilerini konuştuk. Düşüncelerini Şalom okurları için paylaşan Bengio, Tel Aviv Üniversitesi Ortadoğu Tarihi bölümünde profesör ve Moşe Dayan Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olarak görev alıyor. Rusya’nın askeri olarak Suriye denklemine dahil olması, tüm ilgili ülkelerin hesaplarını alt üst eden bir gelişme oldu. Rusya neden şimdi harekete geçti? Rusya Suriye’deki güç boşluğunun giderilmesi gerektiğini düşündü. ABD, IŞİD ile savaşma konusunda kendine düşeni yerine getirmiyordu. Obama bazı kırmızı çizgiler belirledi ancak bunları uygulamadı. İkinci olarak, Esad rejiminin sallantıda olduğunu gördü. Öte yandan kimsenin durdurmadığı IŞİD ilerleyip toprak kazanıyordu. Bu durum, Rusya’ya Baas rejimini korumak için gerekli mazereti verdi. Üçüncü olarak, Rusy...