Ana içeriğe atla

Kalkınma yardımlarında ilk sırada

Kalkınma yardımlarında ilk sırada
Dünya genelinde en çok kalkınma yardımı alan ülkelerin başında % 40’lık oranla öncelikle Afrika ülkeleri gelirken, bunu Irak takip ediyor. Kalkınma Yardımları Komitesi (DAC) üyesi ülkeler tarafından geçen yıl dünya genelinde toplam 103,7 milyar Dolar yardım yapıldı. En fazla resmi kalkınma yardımı veren ülkeler ise;  ABD, Almanya, Japonya, Fransa ve İngiltere olarak sıralandı.
Yapılan tüm bu yardımlara rağmen Afrika’nın yoksul ülkelerinden Zimbabve’de en az 5 milyon kişinin aç kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı. Uzmanlar, bu durumun yağışların başlamasının ardından felakete dönüşebileceği konusunda uluslararası kamuoyunu uyarıyor. BM yetkilileri, ülkede devam eden kolera salgınında ölenlerin sayısının ise 1123’e yükseldiğini açıkladı. Ülkedeki vaka sayısı ise 21 bin’e yaklaşmak üzere.
Bu hafta, İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği, Etiyopya'ya 40 ton acil ihtiyaç yardımında bulundu. Yardım kolilerinde öncelikle eğitim ve giyim malzemesi bulunuyor.
Afrika’da faaliyet gösteren 50 yardım kuruluşunun oluşturduğu koalisyon ise, Sudan’ın Darfur bölgesinde kadınlar, erkekler ve çocukların köle gibi kullanıldıkları uyarısında bulundu. Rapora göre bölgede hükümetin desteklediği Cancavid milisler, erkekleri ve çocukları kaçırarak zorla çalıştırıyor, kadınları da seks kölesi olarak kullanıyor.

Afrika
• D. Kongo: Kilisede katliam
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (eski adı Zaire) kuzeydoğusunda silahlı saldırganlar bir kiliseyi bastı. Kendilerini “Tanrının Direniş Ordusu” olarak tanıtan isyancı örgüt ellerindeki palalarla 100'den fazla kişiyi katletti. BM tarafından hazırlanan taslak rapora göre hem Ruanda hem de Kongo Cumhuriyeti, komşuları Demokratik Kongo'nun doğusundaki rakip isyancı grupları desteklemekle suçlanıyor.
• Somali: Afrika Birliği tartışıyor
Afrika Birliği dışişleri bakanları, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen toplantıda Somali'ye takviye barış gücü askerleri gönderilmesi yollarını görüşüyor. Şu an Etiyopya'nın Somali'de geçici hükümete destek veren fakat yakında çekilecek üç bin askeri var. Bu askerlerin görev yerleri sadece başkent Mogadişu’nun belirli bölgelerini kapsıyor. Toplantıda Nijerya Somali'ye 850 askerden oluşan bir tabur göndermeye hazır olduğunu açıkladı.
• Gine: Cunta iş başında
Batı Afrika ülkelerinden Gine'de geçen hafta kansız bir darbe sonunda yönetime el koyan askeri cunta, 22 generali azletti. Generallerin zorunlu emeklilik yaşına ulaştıklarını söyleyen darbenin Lideri Yüzbaşı Musa Dadis Camara, yolsuzlukla mücadele ve 2010 yılında seçimlere gitme konusunda uluslararası topluma güvence vermek istediklerini açıkladı.

Amerika
• ABD: 36 yıl sonra Libya’ya atama
ABD 36 yıl aradan sonra Libya’ya büyükelçi atadı. Daha önce Tel Aviv, Şam, Kahire, İslamabat, Yeni Delhi ve Pekin’de görev yapan Gene Cretz, Washington ile Trablus arasındaki ilişkileri geliştirmeye çalışacağını açıkladı.
• Peru: Diskoda panik
Ülkenin güneydoğusunda bulunan Juliaca şehrinde bir diskoya Noel gecesi kimliği belirsiz bir kişi yaşartıcı bomba attı. Çıkan panikte beş kişi öldü, altı kişi yaralandı. Polis, olayın ardından diskoya taş atan yedi kişiyi gözaltına aldı. Olaya kızan bir grup ise boşaltılan diskotek binasını ateşe verdi.
• Küba: Castro’nun Güney Amerika turu
Küba Devlet Başkanı Raul Castro, göreve geldikten sonra çıktığı ilk yurtdışı gezisinde Venezüella’yı ziyaret etti. Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ile Raul Castro 311 işbirliği projesiyle ilgili görüşme yaptılar. Castro, Brezilya’nın başkentine yaptığı ziyaret sırasında ABD’nin elindeki beş Kübalıya karşı ABD’nin istediği mahkumları serbest bırakmayı önerdi.

Asya
• Gürcistan: “ABD müttefikimiz”
Gürcistan, ABD ile güvenlik, savunma, ekonomi ve demokratik gelişme alanlarını kapsayan bir "stratejik ortaklık anlaşması” müzakere ettiklerini duyurdu.
• Pakistan: Çatışmalarda büyük can kaybı
Karaçi kentinde Urdu ve Peştun grupları arasındaki çatışmalarda on üç kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Hükümet polise “vur” emri verdi. Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, ülkesini “Asya’nın hasta adamı” olarak niteledi ve terörle mücadele konusunda dünya devletlerinden yardım istedi.
• Suriye: AB ile anlaşma
Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari ve Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Direktörü Hugo Mingarelli arasında imzalanan ortaklık anlaşmanın, Suriye’nin bölgedeki rolüne ve ekonomik açılımına önemli katkısı olacağı yorumu yapıldı. Anlaşmaya göre ekonomik reform, ticaret, endüstri, çevre, kültür ve teknik işbirliği konularında AB standartları hedeflenecek.
• Sri Lanka: Tamil gerillalarına karşı çatışmalar şiddetleniyor
Başkent Kolombo'da Ayrılıkçı Tamil gerillaları tarafından düzenlenen ve Wattala şehrinde kalabalık bir pazar yeri yakınlarında bulunan bir güvenlik kontrol noktasını hedef alan intihar saldırısında sekiz kişi öldü, 17 kişi yaralandı. Tamil Kaplanları ülkenin kuzeyindeki çatışmalarda ise 60'ın üzerinde asker öldürdüklerini iddia etti.
• Güney Kore: Meclis’te kavga
Güney Kore’de muhalefet, iktidarın ABD ile serbest ticaret anlaşmanın görüştüğü dış ilişkiler toplantısını bastı, ancak anlaşmanın kabulünü engelleyemedi. Güney Kore iş çevreleri, yerel standartları uluslararası seviyeye çıkaracağı için anlaşmaya destek veriyor. Muhalefet ise, korumacı önlemleri kaldıracağı ve çiftçiler zarar göreceği için anlaşmaya karşı çıkıyor.
• Filipinler: BM’ye başkaldırı
Silahlı saldırganların Dünya Gıda Programı'na ait araca açtığı ateş sonucu bir kişi öldü. Ülkede ilk kez bir BM birimine saldırı düzenlendi.

Avrupa
• Rusya: Putin’in yolu açıldı
Parlamento, devlet başkanlığı süresini altı yıla çıkaran tasarıyı onayladı. Yasayla, Vladimir Putin'in 2012'de tekrar Devlet Başkanı olup 2024'e dek görevde kalabilecek.
• Karadağ: AB için resmi başvuru
Karadağ, Avrupa Birliği'ne üyelik için resmi başvurusunu yaptı. Resmi başvuru yapan ülkenin AB adaylığı statüsü alıp üyelik müzakerelerine başlaması için birlik üyesi 27 ülkenin onayını alması gerekiyor.
• Fransa: Terör provası
Büyük kentlerde olası bir seri terör saldırısına karşı alınacak önlemleri sınamak için geniş çaplı bir tatbikat düzenlendi. Senaryo gereği, Paris, Lyon ve Marsilya'daki seri saldırılar 85 kişinin ölümüne, 114'ü ağır 312 kişinin yaralanmasına yol açtı.
• Ukrayna: Yasta
Çarşamba günü Karadeniz kıyısında bulunan Yevpatoria kentindeki bir apartmanda meydana gelen patlamada 27 kişi öldü, 20 kişi hala kayıp.
Ortadoğu
• Irak: Aziz ve El Mecid’e dava
Irak'ta Saddam Hüseyin döneminde, muhaliflere işkence yaptıkları gerekçesiyle eski Dışişleri Bakanı Tarık Aziz ve Saddam Hüseyin'in kuzeni Ali Hasan El Mecid'e yeni bir dava açıldı.
• Irak: Oylama ertelendi
Parlamento, ABD dışındaki ülkelerden yabancı askerlerin yeni yılda da Irak'ta görev yapabilmelerine izin veren önergeyle ilgili olarak yapılması planlanan oylamayı erteledi. Partiler, önerge öncesi metin üzerinde uzlaşmıştı. Ancak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşadani, oylama öncesinde bazı milletvekillerinin istifasını istemesi üzerine oturum ertelendi. Parlamento'nun 7 Ocak'ta tekrar toplanması bekleniyor.

Karel Valansi - Haftanın İzi - Şalom Gazetesi 31 Aralık 2008
http://www.salom.com.tr/newsdetails.asp?id=68724

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different cou...

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları ...

Ahmet Han: “Türkiye ile İsrail kadar stratejik çıkarları bu kadar örtüşen iki ülke daha yok”

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han ile İsrail’de üç çocuğun kaçırılmasının ardından başlayan süreci, son Gazze operasyonunun hem İsrail-Filistin ilişkilerinin geleceğine hem de dünyada artan antisemitizme etkisini konuştuk. Ayrıca yaşanan tüm bu olayların Türkiye’deki yansımaları ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin geleceğini tartıştık. Dökme Kurşun Operasyonu’ndan sonra İsrail ile Hamas arasında sükûnete karşı sükûnet anlayışı hâkimdi. Ne değişti? İsrailli üç çocuğun kaçırılıp öldürülmesi ile mi işler değişti yoksa daha önceden bunun sinyalleri var mıydı? Tarafların ikisinin de birbirleri ile ilgili bir algıları var. Kim kimin neyi ne kadar stokladığını biliyor. Bu bakımdan herkesin bir müdahale eşiğinin olduğunu düşünüyorum. Yüksek sesle çok söylenmiyor ama pişe pişe bir noktaya geldiği zaman taraflar biliyor ki artık orada mutfağa girmek, müdahale etmek lazım. Bu İsrail için Hamas’ın silahlanması ve altyapısını geliştirmesi ile ...