Ana içeriğe atla

iPhone Dünyasının Gözdeleri

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen cep telefonları uzun süre önce ‘sadece arama’ özelliğini kaybetmişti. Küçük bir bilgisayar, fotoğraf makinesi, oyun konsolu haline gelen akıllı telefonları daha değerli kılan, gündelik hayatınızı kolaylaştıran uygulamalar. iPhone kullanıcılarının işine yarayacak, en gerekli uygulamalara bir göz atmaya ne dersiniz?

Her şey iOS 7'ye geçmeye karar verince başladı. Telefonumda yeterince yer olmadığını belirten, bu nedenle de yüklemeyi yapmayı reddeden ayarlar menüsü yüzünden tüm telefonumu gözden geçirmeye başladım. Önce kullanmadığım oyunları sildim, sonra da uygulamaları. Yetmeyince Whatsapp'ta biriken resim ve videoları sildim. Hâlâ yer olmadığını söyleyince tüm resim ve videoları bilgisayarıma kaydedip telefonumdan tamamen sildim. Israrla yer olmadığını tekrarladıkça sıra müziklere geldi. Önce bazı dosyaları tutayım dedim ama sonunda hepsini silmek zorunda kaldım. iPhone'a olan sabrım azaldıkça o bana hâlâ yeterli yer olmadığını söylemeye devam etti. Bu sefer şifrelerini hatırladığım programları sildim. Ve sonunda, Twitter'ı da sildiğim anda, mucizevi ‘update’ kutusu açılıverdi!

iOS 7’yi yüklememle tamamen yabancılaşan telefonuma alıştıktan sonra, neredeyse jelatininden yeni çıkmış bir telefona dönen iPhone'uma neler yüklemem gerektiğini düşünürken çok daha seçici oldum. Bu konuda iki listem var; birincisi olmazsa olmaz, neredeyse her gün kullandığım uygulamalar, ikincisi ise bana göre son zamanların en yenilikçi, kullanışlı ve farklı programları.
Telefonu elime aldığım anda hemen Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube'u yükledim. Bu seçimime bakıp olayı sosyolojik açıdan incelen arkadaşlarım benim için 'sosyal kelebek' tanımı yapsalar da, mail dışında en çok bu programları kullandığım bir gerçek.
Internet üzerinden görüşme için Facetime'ı tercih etsem de özellikle yurtdışında yaşayan arkadaş ve ailem için Viber, Skype ve Tango'yu yükledim. Pinterest'e çok ısınamasam da iyi bir Instagram kullanıcısıyım bu nedenle birçok resmi tek kareye sığdırabilen Instacollage ve kullanıcısını bir karikatür karakterine dönüştüren Bitstrips'i unutmadım. Çektiğim karelerden ve videolardan Hollywood fragmanı kalitesinde filmler oluşturan iMovie ise önemli bir hazine. Yüklenen ek programlarla daha da geliştirilebilen iMovie ile hazırladığım doğum günü sürprizleri şaşırtırken, hepsinin iPhone'un minicik ekranından bile yapılabildiğine kimse inanamıyor.
Avustralya'da evlenen yeğenimin düğününü canlı yayınla seyredebildiğimden beri Livestream benim için vazgeçilmez bir program oldu. Fotoğraf da paylaşılabilen uygulamada kendi özel canlı yayınınızı hazırlayıp takipçilerinize iletebiliyorsunuz. Vine ise 7 saniyelik videolar hazırlayıp görsel bir tweet hazırlamanızı sağlıyor. Dropbox ise bir vazgeçilmez, yüklü dosya paylaşımı için çok pratik bir yol.
Pocket çok yararlandığım bir uygulama. Mesela Twitter’da bir yazı gördünüz, ya da Safari’de bir haber beğendiniz, hemen Pocket’e yolluyorsunuz. Bu uygulama daha sonra okumak istediğiniz tüm yazıları saklıyor. En önemlisi özelliği ise metro, otobüs, uçak gibi internetin bulunmadığı ortamlarda offline olarak okumanıza olanak sağlaması.
Uygun printer’ınızı varsa cep telefonundan direkt çıktı almanızı sağlayan programlar mevcut. Benim tercihim Samsung mobile print. Wi-fi bağlantısı ile bilgisayara yollamaya gerek kalmadan çıktı almaya olanak sağlıyor. Büyük rahatlık!
Müziklerimi sildikten sonra fark ettim ki kendi yüklediklerimden çok SoundCloud'daki müzik listelerini dinliyorum. SoundCloud ile en beğendiğiniz dj'leri takip edebilir, onların performanslarının kesintisiz keyfini çıkarabilirsiniz.
Bir yerde duyup da “bu şarkının adı neydi, söyleyeni de dilimin ucunda ama bulamıyorum” diyenler için Shazam büyük bir kurtarıcı. Birkaç saniyelik dinlemeyle şarkının tüm künyesini çıkardığı gibi, Youtube bağlantısından sanatçının tur programına kadar bilgileri veriyor.
Dünyada vizyona giren yeni filmleri takip etmek için IMDb, İstanbul’daki film seanslarını öğrenmek içinse Sinema Kurdu yeterli. Trafikte çok zaman geçiriyorsanız IBB'nin Cep Trafik programını zaten biliyorsunuzdur, buna ilaveten Yandex Maps'i de kontrol etmenizi tavsiye ederim. Gazetemizi takip etmek için de Şalom’un uygulaması da ilk yüklediklerimden doğal olarak.
Bu ana programlar dışında, bana göre, son zamanların en yenilikçi, kullanışlı ve farklı on uygulama seçtim. Benim gibi fotoğrafçılığa meraklıysanız VSCOcam resim çekmeden önce birçok ayarı yapmanıza olanak veren gelişmiş bir fotoğraf makinesi. Beyaz ayarı (White Balance), doygunluk (color saturation), fokus gibi ayarları yapıp resim çekebilir daha sonra fotoğrafın üzerinde düzeltmeler yapabilirsiniz.
Photoshop kalitesinde bir düzeltme yapmak istiyorsanız Adobe Photoshop Express bilgisayarda yapabileceğiniz birçok düzeltmeyi yapmanızı sağlıyor. Auto-fix özelliği kadar farklı filtre ve çerçeve seçenekleriyle de aklınızdaki mükemmel fotoğrafı yaratmanızı sağlıyor.
Cloze; Twitter, Facebook, LinkedIn ve e-mailleri tek bir yerde toplayan bir uygulama. Bu uygulamanın en önemli özelliği ise sıralamasını en son kimin mesaj attığı veya daha çok beğeni aldığına göre değil, kullanıcının en önem verdiği kişilere göre gelen bilgileri sıralaması ve tüm aktiviteleri tek bir yerde göstermesi. Bunu da e-mail bağlantısı sayesinde başarıyor. 
Digg Reader, bir RSS okuyucu. Takip ettiğiniz dergi, gazete veya blogları tek bir yerde görebilir, internette en çok ilgi çeken resim, video ve yazıları derleyen programla gündemi takip edebilirsiniz. Beğendiğiniz yazıları daha sonra okumak için ayırabilir veya sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Flipboard kendinize özel yaratabileceğiniz online bir dergi. Görsel özellikleri nedeniyle ipad’de çok daha kullanışlı olan bu uygulama ile derginizin sayfalarını çevirirken hem dünya haberlerini, takip ettiğiniz yayın ve blogları, hem de sosyal medyadaki gelişmeleri takip edebilirsiniz. Twitter, Facebook, Instagram, Google+, Tumblr, LinkedIn, Flickr ve Youtube bağlantılarınızı eklediğinizde her şey elinizin altında oluyor. İlgi alanınızdaki konuları da seçtiğiniz anda derginiz hazır!
Not alarak çalışıyorsanız ve kullandığınız tüm aygıtlarda bu notlarınıza ulaşabilmek istiyorsanız Evernote sizin için. Telefon, tablet veya bilgisayarınızda tuttuğunuz notları, yapılacak listenizi, sesli hatırlatıcılarınızı saklayabileceğiniz, organize edebileceğiniz, paylaşabileceğiniz bu uygulama,  bilgileri bulut sistemiyle senkronize ediyor.
Bu sıralar Duolingo adından çok söz ettiren bir uygulama. İkinci bir dili öğrenmenin kolay ve eğlenceli bir yolu olarak ilgi gören bu programı internete bağlanmadan da kullanabilir, oyun oynar gibi yeni bir dil öğrenebilirsiniz. Doğru cevaplarla seviye atlarken, yanlış cevaplarla can kaybettiren eğlenceli bir dil öğrenme programı olan Duolingo ile İngilizce, İspanyolca, Yunanca, Portekizce, İtalyanca öğrenebilirsiniz.
Çok seyahat ediyorsanız GateGuru size göre. Gideceğiniz veya bekleme yapacağınız havaalanı ile ilgili birçok bilgiye bu uygulama sayesinde ulaşabilirsiniz. Havaalanında bulunan lokantalarla ilgili tavsiyeler, dükkânlar, alabileceğiniz hizmetler, kapı veya terminal değiştirmek için gereken süre gibi bilgilere ve uçuş panosuna ulaşabilirsiniz.
Argus Motion and Fitness Tracker öne çıkan bir spor uygulaması. Tüm hareketlerinizi otomatik olarak kaydeden bu programın en önemli özelliği günlük adımlarınızı sayması. Bir kişinin sağlıklı bir vücuda sahip olması için günde en az 10 bin adım atması öneriliyor. Bu program adımlarınızı sayarken, gıdanızı, içtiğiniz su miktarını, harcadığınız kaloriyi, spor aktivitelerinizi, koşma hızınızı, hatta uyku saatlerinizi bile kaydedip arı peteği şeklinde bölünmüş ekranında raporluyor. Hava durumunu da takip edebileceğiniz bu program ile kaç saat uyku uyuduğunuzda daha verimli olduğunuzu karşılaştırabilir, kendi vücudunuzu daha iyi tanıyabilirsiniz. Yeter ki bu bilgileri kaydedebilmesi için telefonunuzu üstünüzde taşıyın.
iPhone ile sonsuz bir oyun seçeneğine sahipsiniz. Benim tavsiyem Quiz Up; telefonunu kullanarak bir bilgi yarışmasında yarışmak isteyenlere. Facebook arkadaşlarınız veya herhangi bir ülkeden bir yabancı ile zamana karşı yarışabileceğiniz Quiz Up ile edebiyat, sinema, televizyon programları, spor, müzik, sanat, bilim, coğrafya, tarih gibi yüzlerce konudan birini seçebilirsiniz.

iPhone öyle ya da böyle diğer akıllı telefonlar gibi günlük hayatımızın önemli bir parçası oldu. Sizin hayatınıza değer kattığını düşündüğünüz uygulamalar hangisi? Cevaplarınızı lütfen 30 Mart’a kadar karelvalansi@yahoo.com’a yollayın, önümüzdeki ay ‘En İyi Uygulamalar’ listesini hep beraber oluşturalım. 


Karel Valansi -Şalom Dergi Mart 2014 sayısı.

Dergimizi Şalom Gazetesine aboneyseniz evinizde, değilseniz D&R ve Remzi kitabevinde bulabilirsiniz. Dergi veya gazeteye abone olmak için www.salom.com.tr


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Unutmayacağız

Unutmayacağız... Bu sözü ne kadar da çok tekrarlıyoruz. Oysa çok değil birkaç yıl sonra her şey gibi o unutulmaz denen şey de unutuluyor. Zamanın akışına bırakılıyor. Bir tek anne-babalar, eşler, çocuklar hatırlıyor, acısını en derinde hissediyor. Bir tek onlar için o yangın devam ediyor. Ateş bir tek düştüğü yeri yakıyor. Bu söz bir kere de hatalı çıksın istiyorum, olmuyor, çıkmıyor. Bu sene 15 Kasım’da bir yazı aradı gözlerim. Ama kuru kuru bir haber değildi istediğim, bulamadım. Fark ettim ki  bu konuyla ilgili sosyal medyada paylaşabileceğim yazılar ya daha önce kendi yazdıklarım, ya Şalom Gazetesi’nde çıkanlar, ya da geçen sene ben dahil dört kişiyle röportaj yapan Agos’un söyleşisiydi. Bu kadar. Aradan geçen 13 sene, 15 ve 20 Kasım saldırılarının vahşetini, korkunçluğunu, kayıplarını unutturmuş olmalı.  Çok daha önemli görülen konular olmalı ki, El Kaide terör örgütünün İstanbul’un göbeğine gerçekleştirdiği bu saldırılar konuşulmadan, kurbanları anılmadan geçilebiliyor. Ya

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri