Ana içeriğe atla

Angela’nın Külleri

Ve korkulan oldu. Almanya’da bir türlü kurulamayan koalisyon için yapılan görüşmeler pazar akşamı çöktü. Hür Demokratlar (FDP) Lideri Christian Lindner, Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ile güvene dayalı bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını, aralarında büyük görüş ayrılıkları olduğunu söyleyerek kapıyı çekip gitti.
24 Eylül’deki Bundestag (Almanya Parlamentosu) seçimlerinde hiçbir parti çoğunluğu alamamıştı. Merkel dördüncü dönemi için yeniden seçilmiş olsa da, bu başarısı ciddi bir şekilde oylarını yükselten aşırı sağ partilerinin gölgesinde kalmıştı. Şimdi ise Almanya siyasi bir krizin pençesinde. Yaklaşık 70 yıldan bu yana ilk kez bir koalisyon hükümeti kurulmadı.

Bu seçim sonuçları tarihi bir dönüm noktasını da teşkil ediyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez aşırı sağ popülist bir parti parlamentoya üçüncü en güçlü parti olarak girecek. Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD), mülteci, İslam ve Euro karşıtı söylemleri ile biliniyor. Seçim sonuçlarının ardından AfD “Naziler dışarı” diyerek protesto edilmişti. AfD ise Nazi partisi olmadığını ileri sürse de Alman askerlerinin İkinci Dünya Savaşı’ndaki başarılarından gurur duyulması gerektiğini söyleyen, hem savaş hem de Holokost’ta Almanların sorumluluğunu azaltan bir zihniyete sahip. Bu da savaşın korkunç muhasebesinin sonucunda şekillenen Almanya toplumu için büyük bir değişikliğin başlangıcını gösteriyor.
AfD’nin üstüne gittiği asıl konu ise Merkel’in insani nedenlerle kabul ettiği 1 milyon mülteci oldu. Almanların korkularını bileyleyerek, her kötülüğün arkasında mültecileri ve yabancıları göstererek, terör saldırılarının faillerinin Müslüman olduklarından hareketle yabancı ve İslam karşıtı bir söylem ile oylarını üçe katladı (2013’de yüzde 4,8, 2017’de yüzde 12,6). Bu durum en çok Türkleri, mültecileri ve Holokost sonrası Almanya’da yeniden bir yaşam kuran Yahudileri endişelendiriyor. Sırf onları da değil. Demokrat, liberal bir Almanya isteyenler de geleceğe daha karamsar bakıyorlar.
Bertelsmann Vakfının araştırmasına göre geleneksel partiler orta sınıf seçmeni önemli ölçüde kaybetti. Yine sonuçlar klasik sağ-sol söylemlerinin seçmen nezdinde güncelliğinin kalmadığını gösteriyor. Merkel sağa kayan oyları geri kazanacağını söyledi. Bunu başarabilmenin tek bir çaresi var, o da merkezden daha sağa kaymak. Merkel’in partisinde bir değişim olmasa bile parlamentoda artık söz sahibi olacak AfD var. Yani bildiğimiz Almanya önümüzdeki dönemde her hâlükârda sağa yönelecek.
Bu sonuç halkın Hristiyan Demokrat Parti ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonundan memnuniyetsizliğini de gösteriyor. Seçmen gidişattan memnun değildi. Aldığı ağır darbeden sonra SPD koalisyona katılmayacağını duyurdu. Muhalefette kalmak istemesinin bir diğer nedeni de AfD’yi ana muhalefet partisi haline getirmemek.
Bu nedenle koalisyon için çözüm ‘Jamaika’da bulundu. Jamaika bayrağının renkleri ile simgelenen CDU siyah, FDP sarı ve Yeşiller partilerin koalisyonundan medet umuldu, ama olmadı. Görüşmeler başta göç ve mülteci konuları olmak üzere tıkandı. Şimdi Merkel’in karşısında üç seçenek var; muhalefette kalmak istediğini açıkça belirtmiş olan SPD’yi ikna etmek, istikrarı garanti olmayan bir azınlık hükümeti kurmak veya yeniden seçimlere gitmek.
Eğer koalisyon kurulamazsa, kendi partisi içindeki hoşnutsuzluk Merkel’in parti liderliğini de etkileyebilir. Ancak seçimlere gidilmesi durumunda Merkel’in yerini alabilecek yeni bir isim de şu an görünürlerde yok. Bu politik krizi çözmek için Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in devreye girmesi bekleniyor. Steinmeier ise şimdilik siyasi partileri sorumlu şekilde hareket etmeye davet etti.
Avrupa Birliği’nin bel kemiğini oluşturan, ekonomik lokomotifi Almanya’da süregelen siyasi belirsizliğin etkileri büyük olacak. Tüm sonuçlarını şimdiden öngörmek zor ama şu an gözükenler yeterince endişe verici.
Öncelikle Almanya’nın dünyayı kasıp kavuran popülizmden muaf olmadığını gösterdi seçim sonuçları. Avrupa’nın en büyük ekonomisinin hükümet kuramaması tüm bu çalkantıda öngörülebilir, istikrarlı, güçlü Almanya güvencesini zedeliyor. Bu seçimler aynı zamanda güçlü ekonomilerin vatandaşlarının da gelecek korkusu, belirsizlik yaşadığını gösterdi. Etnik milliyetçilik, ötekileştirme ve yabancı düşmanlığı da bunun bariz sonuçlarını oluşturdu.
AB üzerindeki etkileri de önemli. Brexit sonrası yeni bir köklü değişim olarak adlandırılabilir bu siyasi kriz ve Almanya’nın AB projesine katkısını, desteğini etkileyebilir. Üstelik Eurozone’un reforma ihtiyacı varken, savunmada ABD yerine kendi güvenliğini sağlamak için PESCO gibi oluşumlar şekillenirken, AB’nin Almanya’nın kararlı duruşuna her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Ayrıca siyasette daha sağa kayacak bir Almanya’nın başta mülteci konusundaki tutumu etkilenecektir.
Almanya öte yandan liberal dünya değer ve normlarının savunucusu görevini de yerine getiriyordu. ABD Başkanı Trump bu değerlerden söz etmez, her yurtdışı ziyaretini ekonomik bir anlaşmaya dönüştürmüşken, Merkel bu rolü de üstlenmişti.
Son dönemlerde Türkiye ile Almanya ilişkileri malum. Almanya’daki bu belirsizlik hali sırf AB ile ilişkileri açısından değil, birçok konuda Türkiye’yi de etkileyecektir ve Ankara’nın bu yeni gerçekliğe göre kendini konumlandırması gerekiyor.
Karel Valansi, OBJEKTİF, Şalom Gazetesi 22 Kasım 2017 http://www.salom.com.tr/haber-104996-angelanin_kulleri.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different cou...

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları ...

Ahmet Han: “Türkiye ile İsrail kadar stratejik çıkarları bu kadar örtüşen iki ülke daha yok”

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han ile İsrail’de üç çocuğun kaçırılmasının ardından başlayan süreci, son Gazze operasyonunun hem İsrail-Filistin ilişkilerinin geleceğine hem de dünyada artan antisemitizme etkisini konuştuk. Ayrıca yaşanan tüm bu olayların Türkiye’deki yansımaları ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin geleceğini tartıştık. Dökme Kurşun Operasyonu’ndan sonra İsrail ile Hamas arasında sükûnete karşı sükûnet anlayışı hâkimdi. Ne değişti? İsrailli üç çocuğun kaçırılıp öldürülmesi ile mi işler değişti yoksa daha önceden bunun sinyalleri var mıydı? Tarafların ikisinin de birbirleri ile ilgili bir algıları var. Kim kimin neyi ne kadar stokladığını biliyor. Bu bakımdan herkesin bir müdahale eşiğinin olduğunu düşünüyorum. Yüksek sesle çok söylenmiyor ama pişe pişe bir noktaya geldiği zaman taraflar biliyor ki artık orada mutfağa girmek, müdahale etmek lazım. Bu İsrail için Hamas’ın silahlanması ve altyapısını geliştirmesi ile ...