Ana içeriğe atla

Roma’da Avrupa Yahudilerinin sorunları tartışıldı

Avrupa’nın 18 farklı ülkesinden gazeteci, sosyal medya uzmanı ve iletişim konusuyla ilgilenen Yahudi toplum yöneticileri, İtalya’nın başkenti Roma’da üç günlük bir seminere katıldı. Etkinlikte katılımcılar Avrupa Yahudilerinin güncel sorunlarını ve iletişimde sosyal medya kullanımı konusundaki tecrübelerini paylaştı, uzmanlardan bu konularda eğitim aldı.


İtalya’nın başkenti Roma, 11-13 Mart tarihleri arasında İlk Avrupa Yahudi Medya ve İletişim Toplantısına ev sahipliği yaptı. Benim de katıldığım, konusunda ilk kez düzenlenen toplantıda, gazeteci, sosyal medya uzmanı ile iletişim ve sosyal medya konusuyla ilgilenen Yahudi toplumlarından yöneticiler toplumlarında yaşanan sorunları ve bu sorunları çözmek için geliştirdikleri stratejileri paylaştı.
Pitigliani Yahudi Toplum Merkezinde düzenlenen üç günlük toplantının ev sahipliğini Roma Yahudi Toplumu Başkanı Ruth Dureghello üstlendi. European Council of Jewish Communities ve American Jewish Joint Distribution Committee’nin UJA Federation of New York desteğiyle düzenlediği toplantıya Almanya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hollanda, İngiltere, İsviçre, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İsrail, İtalya, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve Türkiye’den 48 kişi katıldı.
Her katılımcı ülkesinde yaşanan sorunlarla Yahudi toplumunun yaşadığı sorunları aktardı ve diğer katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Katılımcılar ayrıca tecrübelerini, sorunların üstesinden gelmek için geliştirdikleri stratejileri de paylaştı. Paylaşımlar sayesinde katılımcılar hem Avrupa Yahudi toplumların yaşadığı sorunları öğrendi, hem de aşırı sağın, popülist politikacıların ve yabancı düşmanlığının giderek arttığı Avrupa’nın güncel durumunu tartışabildiler. 18 farklı ülkeden gelen 48 katılımcı ayrıca Yahudi toplumu içinde ve sosyal medyayı kullanarak nasıl iletişimi geliştirebileceklerini, sosyal medya ve iletişim uzmanlarından öğrendiler.  
Roma’daki Yahudi Toplum Merkezi uzun namlulu askerler ve zırhlı araçla korunuyordu. Toplantıya katılanlarla yaptığım konuşmalarda Roma Yahudi Toplumunun da ana sorunun güvenliği sağlamak olduğunu öğrendim. Bir diğer öğrendiğim ise Roma Yahudilerinin şehirdeki varlığının 22 asır geriye uzandığı oldu.
Bizler kadar farklı toplumlardan gelenler bir arada olunca sorunlar da farklılıklar gösteriyor. Ancak yeni antisemitizm olarak adlandırılan İsrail karşıtlığı ve antisemitizmin sosyal medya aracılığıyla görünürlüğünün artması ortak sorun olarak ön sıralarda yer alıyor. Kendi ülkelerinin iç sorunları, toplumlarının finansal sorunları ve gençlerin ilgisinin yetersizliği sıkça paylaşılan diğer sorunlardı. Yeni bir sorun ise yaşlı nüfusta ortaya çıkan yalnızlık hali ve bunun getirdikleri idi. Gençlerin ülkeden göç etme oranının yüksek olduğu toplumlarda, tek başlarına kalan aile büyüklerinin yalnızlığa bağlı sorunları çözülmeye çalışılıyor, özellikle bayramlarda ve şabatlarda yalnız kalmamaları için çaba sarf ediliyor. 
Karel Valansi, Şalom gazetesi 21 Mart 2018 http://salom.com.tr/haber-106244-romada_avrupa_yahudilerinin__sorunlari_tartisildi.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Unutmayacağız

Unutmayacağız... Bu sözü ne kadar da çok tekrarlıyoruz. Oysa çok değil birkaç yıl sonra her şey gibi o unutulmaz denen şey de unutuluyor. Zamanın akışına bırakılıyor. Bir tek anne-babalar, eşler, çocuklar hatırlıyor, acısını en derinde hissediyor. Bir tek onlar için o yangın devam ediyor. Ateş bir tek düştüğü yeri yakıyor. Bu söz bir kere de hatalı çıksın istiyorum, olmuyor, çıkmıyor. Bu sene 15 Kasım’da bir yazı aradı gözlerim. Ama kuru kuru bir haber değildi istediğim, bulamadım. Fark ettim ki  bu konuyla ilgili sosyal medyada paylaşabileceğim yazılar ya daha önce kendi yazdıklarım, ya Şalom Gazetesi’nde çıkanlar, ya da geçen sene ben dahil dört kişiyle röportaj yapan Agos’un söyleşisiydi. Bu kadar. Aradan geçen 13 sene, 15 ve 20 Kasım saldırılarının vahşetini, korkunçluğunu, kayıplarını unutturmuş olmalı.  Çok daha önemli görülen konular olmalı ki, El Kaide terör örgütünün İstanbul’un göbeğine gerçekleştirdiği bu saldırılar konuşulmadan, kurbanları anılmadan geçilebiliyor. Ya

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri