Ana içeriğe atla

Bu yılki Elküs Marküs ödüllerine Şalom damgasını vurdu

İki yılda bir düzenlenen ancak pandemi nedeniyle 2020 yılında gerçekleştirilemeyen Elküs Marküs Erdem ve Hayırseverlik Ödül Töreni 30 Mart akşamı çevirim içi olarak gerçekleştirildi. Bir çok dalda ödüllerin dağıtıldığı gecede Şalom Dergi ve Şalom yazarlarına da ödüller yağdı.


Fakirleri Koruma Derneği’nin Elküs Marküs Erdem ve Hayırseverlik Ödül Töreni 30 Mart Çarşamba akşamı Zoom üzerinden gerçekleştirildi. İki yılda bir düzenlenen ödül töreni pandemi nedeniyle planlandığı gibi Mart 2020 yılında gerçekleştirilememişti. Ödül töreni dört yıllık zorunlu bir aradan sonra çevirim içi bir törenle sahiplerine teslim edildi, başarıları ödüllendirildi. 

Türk Yahudi Toplumunun yegane ödül veren kurumu olan Fakirleri Koruma Derneği, bu ödülü 1916 yılında, dönemin ABD İstanbul Büyükelçisi Abraham Elküs ve Gertrude Elküs’ün henüz 16 yaşındayken hayatını kaybeden kızları Jane Selma Elküs’ün anısını yaşatmak için vermeye başlamıştı. Davranışlarıyla hayranlık uyandıran kişileri onurlandırmak ve bu kişileri topluma tanıtmak amacıyla ödül törenini düzenleyen dernek, son yıllarda alanlarında başarılı çalışmalar sürdürenleri cesaretlendirmek amacıyla kültür, tıp, müzik, matematik, girişimcilik ve toplumsal duyarlılık alanlarında da ödül vermeye başladı. Tören Seyfi İşman, Jale Aldiş, Sima Türel, Yıldız Çiprut, İsak Duenyas tarafından organize edildi.  Gecenin sunuculuğunu bir önceki töreni de başarıyla sunan Yıldız Çiprut ve Sima Türel üstlendi.  

 

Jane Selma Elküs Erdem Ödülü

İlk kez 1924 yılında verilen Jane Selma Elküs Erdem Ödülünün, çalışmaları ve olumlu davranışlarıyla, ailesine, çevresine ve topluma örnek olan bir genç kıza verilmesini öngörülmüştü. Daha sonra ödülün kapsamı genişletilerek, zor durumda olan kişilere yardım etmek için yaşamını hayır kurumlarına adayan bir hanıma verilmesi kararlaştırıldı. Adaylar, toplumumuzdaki ihtiyaç sahiplerine, hastalara, yaşlılara, kimsesizlere, yardıma ihtiyaç duyanlara destek veren, yanlarında olan ve sevgilerini paylaşan adaylar arasından seçiliyor. Bu yıl Jane Selma Elküs Erdem Ödülüne aday gösterilenler (alfabetik sırayla); Janet Bensusan (Alef)Sara Hazak (Golden Age), İnes Levi (Göztepe Kültür Derneği), Pola Bencuya (İzmir Cemaati), Tamar Danon (Kadıköy Cemaati)Toni Biçaçi (Kapınıza Sağlık), Adela Halyo (Kuzguncuk Cemaati), Sara Elnekave (Matan Baseter, Barınyurt), Janet Paltura (Mişne Tora Öğrencilere Yardım Derneği), Meral Romi (Or-Ahayim Hastanesi), Sara Igual (Oryom). Bu yılki ödülün sahibi Sara Hazak ve Sara Elnekave oldu. Yakın zamanda aramızdan ayrılan Sara Hazak’ın ödülü eşi Mordo Hazak’a takdim edildi. 

 

Ekim Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’ne mansiyon

1996 yılında Lika Behar Ovadya ve Nazlı Erbeş tarafından kurulan Ekim Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezine, toplumumuz üyelerine verdikleri destek için teşekkür edildi. Ekim grubu, psikoterapi, özel eğitim çalışmaları, konuşma terapisi ve duyu bütünleme çalışmalarında destek vermektedir. 

 

Josephine Marküs Hayırseverlik Ödülü

1939 yılında hayırsever Moris Marküs’ün vefat eden eşi adına verilmeye başlanan ödülün yardım kurumlarında çalışan bir hanıma verilmesi kararlaştırıldı. Bu yıl Josephine Marküs Hayırseverlik Ödülüne Meri Mazon layık görüldü. Yaklaşık 50 yıldır Fakirleri Koruma Derneği’nin kermes çalışmalarına her hafta bilfiil katılan ve Fakirleri Koruma Derneği'ni ikinci ailesi olarak gördüğünü belirten Meri Mazon aynı zamanda herkesi bir araya getirmesi, pozitif enerjisi ve bildiklerini paylaşması ile de takdirleri kazanıyor. 

 

***

Şalom Yazarları bu seneki ödüllere damgasını vurdu


Kültür Ödülünün sahibi ‘Gelin Tanış Olalım’

Bu seneki Elküs Marküs Kültür Ödülüne, Şalom Gazetesi yazarı Karel Valansi’nin proje koordinatörü olduğu ‘Gelin Tanış Olalım’ layık görüldü. Hedeflerini “Önyargıları yıkmak. Ayrımcılığa, ötekileştirmeye ve Yahudilere yönelik nefret söylemine karşı güçlü bir şekilde durabilmek. Daha da önemlisi bunu diyalogla başarabilmek, kapalı kapılar ardından çıkabilmek, Türkiye’de Yahudilerin de var olduğunu gösterebilmek. Hayatında hiç Yahudi görmemiş ama Yahudilerle ilgili yanlış, anlamsız hatta düşmanca bilgilerle dolu kişilerle bir araya gelerek -Yoktur aslında birbirimizden farkımız- diyebilmek,” olarak tanımlayan Gelin Tanış Olalım ekibi adına ödülü kabul eden Karel Valansi, yakın zamanda hayatını kaybeden grup arkadaşları Henri Çiprut’u andığı konuşmasıyla FKD ve jüri üyelerine teşekkür etti. 

 

Kültür Onur Ödülü Şalom Dergi’nin

Elküs Marküs Kültür Onur Ödülüne Şalom Gazetesinin aylık aktüalite dergisi Şalom Dergi layık görüldü. Ödülü Şalom Dergi Yayın Yönetmeni Suzan Nana Tarablus kabul etti. Şalom Dergi’ye kendi yorumu ile yani bir soluk getirdiğini belirten Tarablus, hümanizmi, evrenselliği ulaşabilecek en geniş kitlelere yansıtma kaygısı taşıdığını belirtiyor. Farklı yazarlarla çalışmaktan mutlu olduğunu belirten Tarablus, yazarların bakışlarını, yaşamı algılayışlarını, fikir ve önerilerini her zaman çok önemsediğini söylüyor. Nelly Barokas’ın çağrısıyla Şalom Dergi’ye adımını atan Tarablus, konuşmasında kendisine yoldaş olan Gila Erbeş’e, reklam koordinatörü Edna Sarfati’ye ve tüm yazarlara teşekkür etti. 

 

Klasik Müzik Onur Ödülü Renan Koen’in

8 yaşından beri önce klasik flüt ve ardından piyano ile müziğin içinde olan Renan Koen, müziğin en büyük misyonunun birleştirici ve iyileştirici olduğuna inanıyor. Aldığı eğitimler ışığında kendi müzik terapi yöntemini geliştiren Koen, albümleri, kitap ve belgeselinin yanı sıra Holokost Gerçekliği ile Pozitif Direnç adı altında verdiği eğitimlerle Holokost çalışmalarını sürdürüyor. Renan Koen aynı zamanda Şalom gazetesi yazarlarından.


Diş Hekimi Yasef Yahya Tıp Ödülü

2003 yılında sadece Yahudi kimliğinden dolayı bir cinayete kurban Diş Hekimi Yasef Yahya’nın adını yaşatmak amacıyla verilen tıp ödülünün bu seneki sahibi, Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi Pediatri Anabilim Dalında asistan hekim olan görev yapan Selen Mandel Işıklı oldu. Onkoloji hastası çocuklar için başlattığı sosyal sorumluluk projesi ile AB sosyal sorumluluk projesi ödülünü alan, ve bir çok akademik makale yayınlamış olan Işıklı sosyal pediatri alanında doktora yapmayı amaçlıyor. Işıklı Şalom gazetesi çizerimiz İrvin Mandel ile Amerikan Hastanesi Medikal Onkoloji Bölüm Başkanı Nil Molinas Mandel’in kızı.   

***

 

Yaşar Paker Müzik Ödülünün sahibi Avi Medina

Müziksever ve hayırsever Yaşar Paker 1992 yılında Fakirleri Koruma Derneği bünyesinde, müzik alanında öğrenim yapacak bir kişiye veya ülkemizde başarılı bir müzisyene katkıda bulunmak üzere bir fon kurdu. Yaşar Paker Müzik Ödülünün bu seneki sahibi Avi Medina oldu. Film müziklerinin, film teorisi, psikolojisi ve müziği bir araya getiren çok katmanlı bir sanat dalı olduğunu dile getiren Avi Medina'nın müziklerini yaptığı iki film İstanbul Bağımsız Filmler Festivalinde yer aldı, eserleri bugüne kadar İspanya, İngiltere ve Türkiye’de çeşitli topluluklar tarafından seslendirildi.

 

Müzik Onur Ödülü, Genç Emekliler Korosu’nun

2015 yılında kurulan Genç Emekliler’in yaptığı bir çok faaliyetin arasına koro kurmak da var. 65 yaş üstü delikanlılardan oluşan bu grubun bir çok üyesi daha önce sahneye bile çıkmamışlardı. Ancak bugün, Genç Emekliler’in 25 kişilik korosu çoğu büyük salonlarda klasik Türk müziği konserleri veriyor. Genç Emekliler’in ödülü Başkan Hayim Kampeas tarafından kabul edildi. 

 

Alp Alkaş Genç Girişimciler Ödülü

2012 yılında aramızdan ayrılan, genç yaşında bir çok başarıya imza atmış Alp Alkaş’ın anısını yaşatmak ve onun gibi nice gencin yetişmesine katkıda bulunmak için Genç Girişimciler Ödülü verilmeye başlandı. Bu sene Alp Alkaş Genç Girişimciler Ödülüne Cem Telvi layık görüldü. Telvi, 2018 yılında Türkiye’nin ilk yerli üretim bitkisel süt markası Fomilk’i kurdu. Halen badem sütü, Hindistan cevizi sütü, yulaf sütü gibi bitkisel süt çeşitlerinin Türkiye’deki öncü markası olan Fomilk, ayrıca bitkisel bazlı peynirler üretiyor ve 10 ülkeye ihracat yapıyor.

 

Yomtov Garti Fen ve Matematik Ödülü

70 yıllık meslek hayatı boyunca sayısız öğrenciye matematiği sevdiren, efsane öğretmen Yomtov Garti, Galatasaray Lisesi’ndeki hizmetlerinden ötürü Fransız Hükümeti tarafından Palmes Académiques nişanı ile ödüllendirilmiş, doktora tezi Garti teoremi olarak literatüre geçmişti. Bu yılki Yomtov Garti Fen ve Matematik Ödülüne Alisa Alev layık görüldü. Katıldığı uluslararası matematik sınavlarından başarı sertifikasıyla dönen, Pisagor Teoremi'nin 3D modelini yapan, bir çok bilim proje yarışmasına katılan ve finale kalan Alev, Girişimcilik Kulübünde ekibiyle birlikte kurdukları ve pazarlama departman yöneticisi olarak yer aldığı start-up firmasında kazançlarıyla Tohum Otizm Vakfı'na destek oldu. 

 

Sami Herman Toplumsal Duyarlılık Ödülü

2016 yılında aramızdan ayrılan Türkiye Yahudi Toplumu Başkanı Sami Herman adına verilen Toplumsal Duyarlılık Ödülüne, yakın zamanda aramızdan ayrılan Türk Yahudi Cemaati’nin Onursal Başkanı Bensiyon Pinto layık görüldü. Yıldırımspor kurucularından olan, 1979 yılında Hahambaşılık Müşavirlerinin başkan vekilliği, 1989-2003 yılları arasında muhtelif zamanlarda toplam on yıl Türk Yahudi Toplumu Başkanlığı görevini yerine getirdi, Türk Yahudi Toplumunun Onursal Başkanı oldu. Sadece toplumumuzda değil, çevresindeki her insana dokunmuş, hem ülkesi hem toplumu için özveri ile çalışmış olan Bensiyon Pinto’nun ödülüeşi Eti Pinto’ya Rahmetli Sami Herman’ın eşi Süzet Herman ve Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh tarafından takdim edildi.

 

Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanından güzel bir haber

Törende söz alan Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı  İshak İbrahimzadeh, geçmişi 100 yıla dayanan Fakirleri Koruma Derneği’nin Elküs Marküs Erdem ve Hayırseverlik Ödüllerini ölümsüzleştirmek adına Türk Yahudi Toplumunun desteğiyle bir internet sitesi açılacağını ve ilk ödül alanlardan günümüze bir arşiv oluşturulacağını müjdeledi. 


Karel Valansi, Şalom Gazetesi 6 Nisan 2022 https://www.salom.com.tr/haber/121790/bu-yilki-elkus-markus-odullerine-salom-damgasini-vurdu


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Unutmayacağız

Unutmayacağız... Bu sözü ne kadar da çok tekrarlıyoruz. Oysa çok değil birkaç yıl sonra her şey gibi o unutulmaz denen şey de unutuluyor. Zamanın akışına bırakılıyor. Bir tek anne-babalar, eşler, çocuklar hatırlıyor, acısını en derinde hissediyor. Bir tek onlar için o yangın devam ediyor. Ateş bir tek düştüğü yeri yakıyor. Bu söz bir kere de hatalı çıksın istiyorum, olmuyor, çıkmıyor. Bu sene 15 Kasım’da bir yazı aradı gözlerim. Ama kuru kuru bir haber değildi istediğim, bulamadım. Fark ettim ki  bu konuyla ilgili sosyal medyada paylaşabileceğim yazılar ya daha önce kendi yazdıklarım, ya Şalom Gazetesi’nde çıkanlar, ya da geçen sene ben dahil dört kişiyle röportaj yapan Agos’un söyleşisiydi. Bu kadar. Aradan geçen 13 sene, 15 ve 20 Kasım saldırılarının vahşetini, korkunçluğunu, kayıplarını unutturmuş olmalı.  Çok daha önemli görülen konular olmalı ki, El Kaide terör örgütünün İstanbul’un göbeğine gerçekleştirdiği bu saldırılar konuşulmadan, kurbanları anılmadan geçilebiliyor. Ya

Survivor Hayim’in gerçek dünyası - Söyleşi

Hayim, çok sevdiğim bir arkadaşımın kuzeni. Aklı başında, ne istediğini bilen biri. Askerlik dönüşünde ani bir kararla Survivor yarışmasına katıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Pek spor yapmayan, atletik olmayan biri neden zor koşullarda, dayanıklılık, irade ve güç isteyen bir televizyon programına katılır? Bunları konuşurken, sayesinde takip etmeye başladığım Survivor ile ilgili tüm merak ettiklerimi de sordum; kameralara yansımayan gizli bir tuvalet var mıydı, ya da yayın bitince gidilen lüks bir otel? Begüm’le arasında bir yakınlaşma oldu mu, Merve neden pişman oldu yarışmaya katıldığına? İşte Sabah Gazetesinden Yüksel Aytuğ’un teşekkür ettiği, seyircilerin filozof olarak tanımladığı Hayim ve Survivor yarışmasının bilinmeyenleri… Survivor maceran nasıl başladı? Katılmak nereden aklına geldi? Arkadaşlarımla uzun süredir Survivor’u takip ediyorduk. Hep katılmak istiyordum ama televizyona çıkmak beni korkutuyordu. Geçen sene iki yakın arkadaşım Dominik’e gittiler. Yarışmacıları

“We are Beyond What I Had Dreamed of When I Moved to Dubai”

Cem Habib  We talked about how the peace deal between Israel and the United Arab Emirates affected the Jewish life in the Emirates, with the investment manager Cem Habib, who has been living in Dubai since 2016, and who is one of the founding members of the Jewish Council of Emirates (JCE), the first officially recognized Jewish community of the UAE. How long have you been living in Dubai? What influenced you in deciding to live here? I moved to Dubai in 2016, before I had been living in London. My customer base at that time was in Kazakhstan and it had gotten harder commuting there from London every month after 6 years. There were three direct flights between Dubai and Kazakhstan, every day, with a flight time of less than 4 hours. To improve our quality of life and to spend more time with the kids, we moved to Dubai. When moving, how could you overcome the thought “As a Jew, will I be comfortable living in an Arab country with my family?” I talked to my friends from different countri